TEVEEL. Overbevolking, biodiversiteit, stadsvossen en de pandemie, 2e druk – Jelle Reumer

‘BROODNODIG EN VERHELDEREND.’ De coronacrisis van 2020 wees de mensheid op haar kwetsbaarheid. Miljoenen werden ziek of stierven. Maar het probleem is groter: de hele aarde is ziek. Op de beroemde foto Blue Marble (in 1972 genomen vanuit Apollo 17) zien we …

Omschrijving

‘Een broodnodig en verhelderend boek.’ – Trouw

‘Reumer schrijft prettig. Zijn betoog is glashelder, overtuigend en verontrustend.’  – de Volkskrant

De coronacrisis van 2020 wees de mensheid op haar kwetsbaarheid. Miljoenen werden ziek of stierven. Maar het probleem is groter: de hele aarde is ziek. Op de beroemde foto Blue Marble (in 1972 genomen vanuit Apollo 17) zien we een mooie kogelronde blauwe planeet. Van grote afstand zie je niets, maar in werkelijkheid lijdt onze planeet aan een nare huidaandoening. Het aardoppervlak is overwoekerd met mensen. In hun kielzog is er een teveel aan landbouwhuisdieren, worden CO2 en methaan in de atmosfeer gepompt, zeeën overbevist en natuurlijke habitats vernietigd. De biodiversiteit verdwijnt in rap tempo. Grote delen van de aarde worden onleefbaar; soorten zoeken in toenemende mate hun heil in steden. Wilde dieren worden op markten verhandeld – tot ze er niet meer zijn.  De laatste restjes worden als bushmeat opgegeten, of gestroopt om als medicijn te worden fijngemalen. Wie de ui afpelt, komt tot de kern: de menselijke overbevolking. Het is de olifant in de kamer en bovendien een taboe. Het is de hoogste tijd om erover na te denken, te praten en het op de politieke agenda te zetten. Dit essay poogt daartoe een aanzet te geven.

Een alarmerende en provocerende boodschap van evolutiebioloog Jelle Reumer  – én een oproep tot handelen

Jelle Reumer is bioloog, emeritus hoogleraar paleontologie aan de Universiteit Utrecht, columnist in Trouw en auteur van vele boeken op het gebied van evolutie en (stads)natuur, waaronder Kijk waar je loopt!, De getijgerde lijmspuiter en Natuur als misverstand. Hij beschikt over een scherpzinnige pen en weet overtuigend, op erudiete en vaak geestige wijze, de vinger op de zere plek te leggen.

Jelle Reumer
Jelle Reumer

Informatie

Titel Teveel
Ondertitel Overbevolking, biodiversiteit, stadsvossen en de pandemie
Auteur Jelle Reumer
Druk 1e
Prijs € 14,95
Formaat 12,5 x 21 cm
Uitvoering paperback met flappen
Omvang 96 pagina's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen oktober 2020
NUR 320, 922
ISBN 978 90 8803 110 6
Genre Populaire wetenschap
    << terug