KANKER – Carla van Gils & Elisabeth de Vries, e.a. – Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Het aantal kankerpatiënten in Nederland stijgt de komende jaren explosief; van circa 800.000 nu tot circa 1,4 miljoen in 2032. Vroeg of laat krijgt een op drie Nederlanders kanker. En hoe ouder, hoe groter de kans op deze ziekte. Preventie is dan ook een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. De inschatting is dat door gezonder te leven 30 procent van alle kankergevallen kan worden voorkomen. Ook kan sterfte worden teruggedrongen door vroegtijdige opsporing.

Omschrijving

Het aantal kankerpatiënten in Nederland stijgt de komende jaren explosief; van circa 800.000 nu tot circa 1,4 miljoen in 2032. Vroeg of laat krijgt een op drie Nederlanders kanker. En hoe ouder, hoe groter de kans op deze ziekte. Preventie is dan ook een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. De inschatting is dat door gezonder te leven 30 procent van alle kankergevallen kan worden voorkomen. Ook kan sterfte worden teruggedrongen door vroegtijdige opsporing. Er zijn inmiddels goede behandelingen, in de vorm van opereren, bestralen en chemo- en immuuntherapie, maar die werken nog niet voor iedereen en ook niet voor elke kankersoort. Er zijn weliswaar meer overlevers, maar er gaan ook nog veel mensen dood. Welke veelbelovende behandelingen voor zeldzame of uitbehandelde kankersoorten worden er momenteel onderzocht?
Hierover gaat dit boek. Onderzoekers en artsen die met patiënten met kanker te maken hebben, vertellen over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek: van vroege opsporing en diagnose tot behandeling. Ook is te lezen hoe er gezocht wordt naar manieren om het leven met en na kanker zo goed mogelijk te maken.

Prof. dr. Carla van Gils is directeur bij KWF Kankerbestrijding en hoogleraar Klinische Epidemiologie van Kanker bij het UMC Utrecht. Daar doet zij onderzoek naar risicofactoren voor kanker en manieren om kanker vroeg op te sporen. Daarnaast onderzoekt zij de effecten van nieuwe diagnostische methoden en behandelingen in groepen patiënten met kanker.


Prof. dr. Elisabeth de Vries
is hoogleraar medische oncologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar doel is de gevoeligheid van tumoren voor medicijnen te vergroten en te komen tot een meer gepersonaliseerde behandeling van patiënten met kanker. Hierbij maakt ze ook gebruik van innovatieve afbeeldende technieken. Internationaal zet ze zich in voor het beschikbaar maken van alle relevante antikankermedicijnen voor elke wereldburger.

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) verspreidt, online en in print, populairwetenschappelijke informatie over actuele thema’s in de gezondheids- en biowetenschappen, geschreven door vooraanstaande wetenschappers. Zij wil zo bijdragen aan het in brede kring bevorderen van inzicht in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Carla van Gils en Elisabeth de Vries
Carla van Gils en Elisabeth de Vries

Informatie

Titel Kanker
Ondertitel Over de laatste ontwikkelingen in het kankeronderzoek
Auteur Carla van Gils, Elisabeth de Vries e.a.
Druk 1e
Prijs € 12,50
Formaat 13,5 × 21 cm
Uitvoering paperback
Omvang 144 pagina's
Illustraties full colour, infographics
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen februari 2023
NUR 882
ISBN 9789088031236
Genre Populaire wetenschap
    << terug