ALLES SMELT, 2e druk – Peter Kuipers Munneke & Martijn van Calmthout

‘PRACHTIG OVERZICHT VAN HET IJS VAN DE WERELD.’ Weinig gebieden zijn zo magistraal als de ijskappen en gletsjers van de planeet aarde, weinig is zo spannend als het onderzoek ervan. Maar weinig gebieden zijn zo kwetsbaar ook. En de wereld van het ijs verandert razendsnel. In Alles smelt laten Peter Kuipers Munneke en Martijn van Calmthout zien dat het grote smelten inmiddels is begonnen en waar dat toe zal leiden.

Omschrijving

WAST HET IJS VERTELT OVER DE TOESTAND VAN DE AARDE

Weinig gebieden zijn zo magistraal als de ijskappen en gletsjers van de planeet aarde, weinig is zo spannend als het onderzoek ervan. Maar weinig gebieden zijn zo kwetsbaar ook. En de wereld van het ijs verandert razendsnel. In Alles smelt laten Peter Kuipers Munneke en Martijn van Calmthout zien dat het grote smelten inmiddels is begonnen en waar dat toe zal leiden. Niet alleen verdwijnen unieke landschappen vol eindeloze sneeuw en kilometers dik ijs, het smeltwater laat wereldwijd de zeespiegel in een ongekend tempo stijgen. Op termijn kan daar geen kustverdediging tegenop.

Nieuw onderzoek laat ook zien dat het nog niet te laat is. Door snel te stoppen met de uitstoot van broeikasgassen is een deel van het ijs te redden en een ongekende catastrofe te voorkomen. De wereld van het ijs is de ultieme graadmeter geworden voor onze omgang met de aarde.

*De geschiedenis van het ijs: het komen en gaan van ijstijden, het ontstaan van ijskappen en gletsjers

*Het fragiele evenwicht tussen ijs, oceanen en het klimaat. En de gevolgen voor het leven op Aarde

*Inkijkjes in het fascinerende veldwerk van Peter Kuipers Munneke op Antarctica en in Groenland

*Een verhaal over onderzoek, ontdekking, overleving én veerkracht

 

 

Peter Kuipers Munneke is weerman bij het NOS-journaal en NPO-radio 1 en is als glacioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het smelten van de poolkappen. Hij gaf samen met Ralph van Raat succesvolle theatermuziekcolleges over de poolgebieden en hij is maker van de podcast De Weerman.

Martijn van Calmthout is natuurkundige en schrijver, en als communicator verbonden aan Nikhef. Hij schrijft, praat en vraagt over de fysica en andere wetenschappen. Inmiddels heeft hij een tiental boeken op zijn naam staan, waaronder Echt Quantum, Echt Zwaar, Echt Nano, De zaak Zonnestelsel en de biografie Sam Goudsmit.

 

 

 

 

 

Informatie

Titel Alles smelt
Ondertitel De wereld van het ijs in een veranderend klimaat
Auteur Peter Kuipers Munneke & Martijn van Calmthout
Druk 1e
Prijs 19,99
Formaat 15 × 23 cm
Uitvoering paperback met flappen
Omvang 208 pagina's
Illustraties kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen september 2021
NUR 912
ISBN 978 90 8803 119 9
Genre Populaire wetenschap
    << terug