DE SNUITERS – Harald Stümpke, vertaald & ingeleid door Jelle Reumer

‘BIZAR LEUK.’ Rhinogradentia zijn fictieve dieren, die zich voortbewogen met hun neus; het zijn als het ware ‘neusgangers’, of  ‘snuiters’. Ze vertoonden de meest bizarre evolutionaire aanpassingen. Sommige konden vliegen, andere groeven als een mol, weer andere vingen insecten met hun neus …

Omschrijving

EEN FANTASIEVOLLE KLASSIEKER OVER EVOLUTIE

Rhinogradentia zijn fictieve dieren, die zich voortbewogen met hun neus; het zijn als het ware ‘neusgangers’, of ‘snuiters’. Ze vertoonden de meest bizarre evolutionaire aanpassingen. Sommige konden vliegen, andere groeven als een mol, weer andere vingen insecten met hun neus. Ze leefden op een archipel in de Stille Oceaan, die al lang geleden in de golven verdwenen is, naar verluidt als gevolg van een atoomexplosie.

Harald Stümpke publiceerde zijn boek over deze snuiters in 1961 en voegde er prachtige door hemzelf gemaakte tekeningen van de dieren aan toe. Het boek is nog steeds verkrijgbaar, is in diverse talen vertaald, en nu – eindelijk – ook in het Nederlands. Jelle Reumer maakte een fraaie vertaling van deze klassieker en schreef een uitgebreide inleiding. Hij laat zien dat De snuiters weliswaar een voorbeeld is van wetenschappelijke humor en fantasie, maar dat het geen onzin is. Het werk van Harald Stümpke is wel degelijk gebaseerd op verschillende evolutionaire principes.

Harald Stümpke is een pseudoniem van de Duitse zoöloog Gerolf Steiner (1908-2009). Hij was hoogleraar aan de Universiteit van Heidelberg en van Karlsruhe. Zijn klassieker over de Rhinogradentia – zijn enige boek – verscheen in 1961. Onder zijn eigen naam schreef hij een nawoord en voorzag het boek van illustraties; hij beschikte over veel tekentalent.

Jelle Reumer is emeritus hoogleraar paleontologie aan de Universiteit Utrecht, columnist in Trouw en auteur van vele boeken over evolutie en (stads)natuur, waaronder Stadsfossielen, De getijgerde lijmspuiter en Natuur als misverstand. In 2020 schreef hij het essay Teveel, over overbevolking in relatie tot de pandemie.

Jelle Reumer
Jelle Reumer

Informatie

Titel De snuiters
Oorspronkelijke titel Bau und Leben der Rhinogradentia
Ondertitel Anatomie en gedrag van de Rhinogradentia
Auteur Harald Stümpke en Jelle Reumer (vertaling en inleiding)
Druk 1e
Prijs € 17,95
Formaat 12,5 × 20 cm
Uitvoering gebonden
Omvang 128
Illustraties zwart-wittekeningen
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen maart 2022
NUR 320,949
ISBN 978 90 8803 121 2
Genre Populaire wetenschap
    << terug