LYMEZIEKTE – Joppe Hovius e.a. – Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

‘EEN ZEER DEGELIJK UITGEVOERDE UITGAVE.’ De laatste decennia is er een opmerkelijke stijging van het aantal tekenbeten en van het aantal mensen bij wie de ziekte van Lyme wordt geconstateerd. Van alle infectieziekten is de ziekte van Lyme een van de meest complexe, onder andere door het feit dat een teek als tussengastheer optreedt, er tal van gewervelde dieren (vogels, knaagdieren, hoefdieren) bij de overdracht van de bacterie betrokken zijn en er niet één, maar diverse verwante bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken.

Omschrijving

Deel één in een nieuwe serie vol actuele kennis op het gebied van de biologische- en gezondheidswetenschappen, geschreven door vooraanstaande wetenschappers, i.s.m. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM)

De laatste decennia is er een opmerkelijke stijging van het aantal tekenbeten en van het aantal mensen bij wie de ziekte van Lyme wordt geconstateerd. Van alle infectieziekten is de ziekte van Lyme een van de meest complexe, onder andere door het feit dat een teek als tussengastheer optreedt, er tal van gewervelde dieren (vogels, knaagdieren, hoefdieren) bij de overdracht van de bacterie betrokken zijn en er niet één, maar diverse verwante bacteriën de ziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn diagnostiek en behandeling soms specialistisch maatwerk.

In Lymeziekte is de meest actuele kennis over de ziekte verzameld. Niet alleen de medische aspecten van de ziekte worden belicht, maar ook de biologische en de ecologische aspecten van de teek en zijn gastheren. De meest voorkomende vragen worden beantwoord, zoals: hoe groot is de kans op besmetting na een tekenbeet, welke risico’s loop je zonder behandeling, kun je een tekenbeet hebben gehad zonder het te merken, hoe vaak gaat een infectie over in een chronische ziekte en wat zijn de richtlijnen – en maatwerk – bij de behandeling.

*Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme; 1.000 tot 2.500 mensen houden langdurig klachten
*Antwoorden op de meest gestelde vragen
*Verschijnt voorafgaand aan de Week van de Teek (19 t/m 26 april 2021)

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) verspreidt, online en in print, populair-wetenschappelijke informatie over actuele thema’s in de gezondheids- en biowetenschappen, geschreven door vooraanstaande wetenschappers. Zij wil zo bijdragen aan het in brede kring bevorderen van inzicht in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij. De stichting vierde in 2019 haar vijftigjarig bestaan.

 

Joppe Hovius
Joppe Hovius

Informatie

Titel Lymeziekte
Ondertitel Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten
Auteur Joppe Hovius e.a.
Druk 1e
Prijs € 12,50
Formaat 13,5 x 21 cm cm
Uitvoering paperback
Omvang 128
Illustraties geïllustreerd met infographics en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen april 2021
NUR 860,910
ISBN 978 90 8803 113 7
Genre Populaire wetenschap
    << terug