Echt Zwaar – 2e druk

Van de eerste valproeven tot de nieuwste reuzendetectoren die kunnen voelen hoe het heelal rilt: Martijn van Calmthout beschrijft soepel en toegankelijk de roerige geschiedenis van de zwaartekracht.

Omschrijving

Hoe de natuurkunde met de zwaartekracht worstelt

Van de eerste valproeven tot de nieuwste reuzendetectoren die kunnen voelen hoe het heelal rilt: Martijn van Calmthout beschrijft soepel en toegankelijk de roerige geschiedenis van de zwaartekracht. Plaats van handeling: het Panthéon in Parijs, waar de langste slinger van Foucault, nauwelijks zichtbaar voor het oog, in een etmaal een hele cirkel ronddraait.
Van Calmthout dwaalt dat etmaal met een Moleskin vol aantekeningen langs de rand van de cirkel en ontmoet, terwijl de uren een voor een verstrijken, de schimmige Franse fysicus en alleskunner Léon Foucault zelf. Hij vertelt hem over de grote geesten die zwaartekracht overpeinsden en die probeerden te vangen in theorie en formules, eerst van mysterieuze krachten, daarna van ruimte en tijd zelf en tenslotte van niets meer, alleen informatie.

Ook gaat Van Calmthout in gesprek met die grote geesten zelf: Galileo Galilei, Isaac Newton, Albert Einstein, Karl Schwartzschild, Gerard ’t Hooft, Kip Thorne en tenslotte ook de moderne theoretici die helemaal niet meer in de ouderwetse zwaartekracht geloven, onder wie Erik Verlinde.

Bestel nuOver de auteur

 

*Een soepele en toegankelijke geschiedenis van de theorieën over de zwaartekracht

*Originele aanpak van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout. Hij gaat in gesprek met de grote denkers van toen en van nu, met avontuurlijke uitstapjes naar enkele dwarsdenkers

*Met een voorwoord van Erik Verlinde (`De zwaartekracht is geen kracht’), winnaar Spinozapremie

 

Over Echt Quantum (4e druk):

`Martijn van Calmthout is een begenadigd verteller,’ – New Scientist

`Ingewikkelde dingen legt Van Calmthout soepel uit’ – De Ingenieur

Martijn van Calmthout
Martijn van Calmthout

    << terug