HUID & HAAR

De huid vormt het omhulsel dat mens en dier van de buitenwereld afgrenst. Het is ons grootste orgaan. De huid is echter veel meer dan een verpakking alleen: hij beschermt, waarschuwt, is lustopwekkend en biedt kunstenaars een bron van inspiratie.

Omschrijving

Alles over de huid volgens de laatste inzichten van de wetenschap

De huid vormt het omhulsel dat mens en dier van de buitenwereld afgrenst. Met een oppervlak van 1,5 à 2 vierkante meter is het ons grootste orgaan. De huid is echter veel meer dan een verpakking alleen: hij beschermt, waarschuwt, is lustopwekkend en biedt kunstenaars een bron van inspiratie. Maar hij kan ons ook veel last bezorgen. Zo is de huid als het ware een dagboek van een geleefd leven.

In HUID & HAAR belichten de dermatologen Jannes van Everdingen en Kees-Peter de Roos de huid vanuit de fysiologie, de pathologie, de immunologie en de psychologie, maar ook vanuit de evolutie, de cosmetiek en de literatuur. Met hier en daar een vleugje erotiek.

In deel l wordt ingegaan op hoe de huid ooit  is ontstaan, waarom onze voorouders hun vacht hebben verloren en hoe mensen hun eerste pigment kregen. Vervolgens komt het onderhoud aan bod. Wat is goed voor de huid? En wat minder goed? En welke onzin wordt ons als goed aangesmeerd? De reclameboodschappen zijn vaak niet bescheiden.

In deel 2 wordt de gezonde en de zieke huid beschreven. Hoe reageert de huid op zijn omgeving? Waar komen de bedreigingen vandaan? En wat is er mogelijk om de huid te beschermen en te genezen.

De ontwikkelingen in de (cosmetische) dermatologie hebben een grote vlucht genomen: er is heel veel mogelijk. Maar wat mogelijk is, is wellicht niet altijd wenselijk. Goede voorlichting is dan ook essentieel en HUID & HAAR is bedoeld hieraan een bijdrage te leveren.

Informatie

Titel HUID & HAAR
Ondertitel EEn leven lang lusten & lasten
Auteur Jannes van Everdingen en Kees-Peter de Roos
Druk 1e
Prijs € 22,95
Formaat 15 × 23 cm
Uitvoering gebonden
Omvang 256 pagina's
Illustraties geheel vierkleuren
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen september 2017
NUR 320, 860
ISBN 978 90 8803 093 2
Genre Populaire wetenschap
    << terug