RUSLAND IN 101 WODKA-ETIKETTEN – Edwin Trommelen

Eind jaren ’90 kwam er elke dag wel ergens in Rusland een nieuwe wodka op de markt, met een kleurrijk en illustratief etiket. Deze jonge maar vitale traditie van uitbundige etiketten leent zich uitstekend voor het vertellen van het verhaal van Rusland in vele aspecten.

Omschrijving

Eind jaren negentig kwam er elke dag wel ergens in Rusland een nieuwe wodka op de markt. En elke nieuwe wodka was voorzien van een veelal kleurrijk en illustratief etiket. Deze nog jonge maar vitale traditie van uitbundige etiketten leent zich uitstekend voor het vertellen van het verhaal van Rusland in vele aspecten.

In zijn boek verbindt Edwin Trommelen zijn uitgebreide verzameling etiketten – waarschijnlijk bezit hij de grootste collectie ter wereld, inclusief een eigen etiket ‘Barabanov’ – aan zijn grote kennis van het land. Aan de hand van telkens één etiket vertelt hij over poëzie, dagelijks leven, geschiedenis, maatschappij, taal, kinderjaren, kunst, (onbekende) uitvindingen, volkeren, et cetera. Maar ook minder voor de hand liggende zaken komen aan de orde, zoals hoe Rusland ruikt, welk eten de Rus in het buitenland mist, wie zijn helden zijn en hoe hij vloekt.

Kortom, het boek is tegelijkertijd verheven en laag-bij-de-gronds; het gaat over dichters en tsaren, maar ook over Ivan Ivanovitsj – De Russische Jan-met-de-pet – en zijn vrouw Irina.

Het boek is geïllustreerd met foto’s van de prachtige etiketten.

Bij Edwin Trommelen, veelzijdig slavist en wodka-liefhebber, lopen Rusland en de Sovjet-Unie als rode draad door leven en werk. Als documentairemaker, reisleider, schrijver en vertaler reisde hij vele keren door het gigantische land. Eerder schreef hij Davaj! De Russen en zijn wodka en Het rijk van de BAM.

                       

Edwin Trommelen
Edwin Trommelen

Informatie

Titel Rusland in 101 wodka-etiketten
Ondertitel Een bonte biografie van een land & zijn bewoners
Auteur Edwin Trommelen
Druk 1e
Prijs 19,99
Formaat 15 × 23 cm
Uitvoering paperback
Omvang 224 pagina's
Illustraties geheel vierkleuren
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen maart 2020
NUR 320,510
ISBN 978 90 8803 106 9
Genre Geschiedenis & actualiteit
    << terug