De Rode Miljardair

Een sprookjesverhaal uit het Verre Oosten, zo oogt de opkomst van Alibaba, het Chinese e-commerce bedrijf. In De Rode Miljardair beschrijft Hans Moleman aan de hand van het levensverhaal van Jack Ma hoe het sprookje tot stand is gekomen.

Omschrijving

Alibaba is meer waard dan Facebook, doet betere zaken dan eBay, maakt meer winst dan Amazon – en wil nu de wereld veroveren

Een sprookjesverhaal uit het Verre Oosten, zo oogt de opkomst van Alibaba. Het e-commerce concern van Jack Ma was een grote onbekende tot de beursgang van najaar 2014, waarmee Ma in new York een recordbedrag ophaalde. Het maakte van de ondernemende leraar Engels uit Hangzhou een van de rijkste mannen op aarde.
In De Rode Miljardair beschrijft Hans Moleman hoe het sprookje tot stand is gekomen. Jack Ma weet als geen ander in te spelen op de handelslust van 1,3 miljard Chinezen. Tegelijkertijd heeft hij te maken met het wakend oog van de Chinese autoriteiten, die internet graag onder controle willen houden. Google, Facebook, eBay en Amazon volgen met afgunst toe hoe hij dat klaarspeelt.

Jack Ma wil na China ook de wereldmarkt veroveren, met Alibaba en zusterbedrijven als AliExpress, Tmall en Alipay. Naar het voorbeeld van Google wordt het Ali-imperium snel uitgebreid met tientallen bedrijven die actief zijn in onder meer online-amusement, film- en tv-productie, cloudservice en financiële dienstverlening.
Tegelijkertijd groeit in het Westen de argwaan tegen Chinese internetbedrijven, vanwege mogelijke spionage en hackactiviteiten, gedirigeerd door het veiligheidsapparaat van Peking.
Zal het de unieke Chinees Ma onder die omstandigheden lukken om van Alibaba een echt wereldbedrijf te maken?

Bestel nuOver de auteur

 

*
Hoe een leraar Engels een miljardenbedrijf opbouwt en de wereld wil veroveren
*
Inkijk in de wondere wereld van internet-met-Chinese-karakteristieken
*
Hoe Alibaba uitbreidt naar Europa en de VS. En kan Marktplaats op een dag Chinees worden?
*
Geschreven door China-kenner Hans Moleman
*

 
De pers over De Rode Miljardair:

`Gelaagd portret van Jack Ma. Inkijkje in een expansieve economie onder een repressief regime.’
– Trouw

`Machtig boeiend boek. Uitstekend geschreven.’
– Kunststof radio

Hans Moleman
Hans Moleman

    << terug