BRAZILIË ZIEN ZONDER DE OCEAAN OVER TE STEKEN – Michiel Roscam Abbing. Verschijnt februari 2021

Johan Maurits van Nassau, gouverneur van Brazilië van 1637 tot 1644, liet series wandtapijten ontwerpen voor zijn nieuwe stadspaleis in Den Haag, het huidige Mauritshuis. Jacob van Campen, de architect van het Mauritshuis, ontwierp de wandtapijten. In 1647 werden zo’n vijftig modellen voor tapijten onder zijn leiding geschilderd door schilders die Johan Maurits eerder had meegenomen naar Brazilië.

Omschrijving

Johan Maurits van Nassau, gouverneur van Brazilië van 1637 tot 1644, liet series wandtapijten ontwerpen voor zijn nieuwe stadspaleis in Den Haag, het huidige Mauritshuis. Jacob van Campen, de architect van het Mauritshuis, ontwierp de wandtapijten. In 1647 werden zo’n vijftig modellen voor tapijten onder zijn leiding geschilderd door schilders die Johan Maurits eerder had meegenomen naar Brazilië. Albert Eckhout en Frans Post maakten daarbij gebruik van meegebrachte tekeningen. In 1647 werd Johan Maurits echter stadhouder van Kleef en strandde het project. Pas in 1667, toen hij weer in het Mauritshuis ging wonen, werden acht tapijten geweven, alleen voor de grote bovenzaal. Daarop waren de flora en fauna van Brazilië tot in detail afgebeeld, naast inwoners van het land. Modellen voor andere tapijten had Johan Maurits inmiddels geschonken aan de koning van Denemarken.
In dit boek wordt aan de hand van tot nu toe onbekende bronnen en nieuwe getuigen het ingenieuze decoratieprogramma van Van Campen ontrafeld. Bezoekers aan de grote bovenzaal hoefden voortaan de oceaan niet over te steken om Brazilië te kunnen zien.

De kunstzinnige en wetenschappelijke nalatenschap van Johan Maurits’ verblijf in Brazilië is van onschatbare waarde, getuige onder meer de prachtige wandtapijten
*
Een spannende ontrafeling op basis van niet eerder geraadpleegde ooggetuigenverslag van de Harderwijkse regent Ernst Brinck (1582-1649)
*
Met prachtige illustraties van wandtapijten, tekeningen en schilderijen

 

 

Michiel Roscam Abbing
Michiel Roscam Abbing

Informatie

Titel Brazilië zien zonder de oceaan over te steken
Ondertitel De wandtapijten van Johan Maurits
Auteur Michiel Roscam Abbing
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 17 × 24 cm
Uitvoering gebonden
Omvang 192 pagina's
Illustraties geïllustreerd met kleurenfoto's en historisch beeldmateriaal
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen februari 2021
NUR 654
ISBN 978 90 8803 112 0
Genre Geschiedenis & actualiteit
    << terug