WAAR KOMT ONS ZONNESTELSEL VANDAAN?

Het lijkt zo vertrouwd, het zonnestelsel. Een handvol planeten die ordelijk om een centrale ster draaien, sommige van rotsen, andere van gas. Bekend terrein dus, denken we. In werkelijkheid wemelt het zonnestelsel van de raadsels en onbegrepen verschijnselen. Waar komt de zon vandaan? Hoe alleen is het zonnestelsel?

Omschrijving

Het lijkt zo vertrouwd, het zonnestelsel. Een handvol planeten die ordelijk om een centrale ster draaien, sommige van rotsen, andere van gas. Wat manen. Een enkele komeet.

We snappen de bewegingen, de geschiedenis van zon en planeten, we hebben een vermoeden van de toekomst. Er zijn foto’s, verkenners en zelfs landers die op buurplaneten rondrijden.

Bekend terrein dus, denken we. In werkelijkheid wemelt het zonnestelsel van de raadsels en onbegrepen verschijnselen. Waar komt de zon vandaan? Hoe alleen is het zonnestelsel? Wat wordt er later van de aarde als de zon sterft? En: waar komt het water op aarde vandaan? Van hoe ver komen sommige vreemde stenen op aarde? Wat zijn ruimtekeien die nu en dan in de verte passeren?

In Waar komt ons zonnestelsel vandaan? verkennen Martijn van Calmthout en Simon Portegies Zwart de bekende en onbekende kanten van de sterren en planeten om ons heen. In een tijd dat astronomen gretig jagen op de oerknal en planeten bij verre sterren, lijken we onze kosmische voortuin te verwaarlozen.

*

Er is verrassend weinig bekend over de geschiedenis van het zonnestelsel

*

Originele aanpak van schrijver en natuurkundige Martijn van Calmthout en astrofysicus Simon Portegies Zwart. Samen verkennen ze de raadsels rond ons zonnestelsel, afgewisseld met avontuurlijke verhalen over vreemde bezoekers

*

Geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s

Martijn van Calmthout
Martijn van Calmthout

    << terug