DE BANAAN – Gert Kema & Fédes van Rijn e.a. – Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Midden vorige eeuw was de banaan in Nederland nog een exclusieve delicatesse. Nu is dit exotische fruit niet meer weg te denken uit de winkels. De banaan is ’s werelds meest gegeten fruit. Maar de banaan heeft het zwaar te verduren. Diverse soorten schimmels bedreigen de wereldwijde teelt. Met grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen wordt de productie overeind gehouden, maar hoe lang nog? En er is nog een probleem:

Omschrijving

DE ONBEKENDE WERELD ACHTER ONS FAVORIETE FRUIT

Midden vorige eeuw was de banaan in Nederland nog een exclusieve delicatesse. Nu is dit exotische fruit niet meer weg te denken uit de winkels. De banaan is ’s werelds meest gegeten fruit. Maar de banaan heeft het zwaar te verduren. Diverse soorten schimmels bedreigen de wereldwijde teelt. Met grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen wordt de productie overeind gehouden, maar hoe lang nog? En er is nog een probleem: de bananenproductie heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. De banaan wordt immers in de tropen verbouwd en naar Europa verscheept. Bovendien smaakt de vrucht voor de vele kleinschalige boeren met een schamel inkomen een stuk minder ‘zoet’. Naar welke oplossingen zoeken telers en wetenschappers? Kan de ‘Nederbanaan’ haar tropische zus van de ondergang redden?
Hierover gaat De banaan. En over veel meer. Je kunt er zelfs papier, lingerie of pallets van maken. En dit exotische fruit is ook bijzonder populair in de kunst. Na lezing van dit boek smaken bananen voor altijd anders.

Prof. dr. Gert Kema is hoogleraar plantenziektenkunde bij Wageningen Universiteit. Zijn activiteiten in onderzoek en onderwijs concentreren zich op ziekten in (tropische) gewassen die door schimmels en bacteriën worden veroorzaakt.

Dr. Fédes van Rijn is onderzoeker bij Wageningen Research. Zij evalueert de effecten van projecten, programma’s en beleid om de duurzaamheid van tropische handelsketens te vergroten.

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) verspreidt, online en in print, populairwetenschappelijke informatie over actuele thema’s in de gezondheids- en biowetenschappen, geschreven door vooraanstaande wetenschappers. Zij wil zo bijdragen aan het in brede kring bevorderen van inzicht in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Gert Kema en Fédes van Rijn
Gert Kema en Fédes van Rijn

Informatie

Titel De banaan
Ondertitel De onbekende wereld achter ons favoriete fruit
Auteur Gert Kema, Fédes van Rijn, e.a.
Druk 1e
Prijs € 12,50
Formaat 13,5 × 21 cm cm
Uitvoering paperback
Omvang 160 pagina's
Illustraties geïllustreerd met infographics en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen november 2022
NUR 941
ISBN 9789088031168
Genre Populaire wetenschap
    << terug