HET EILAND DAT HIGGS HEET, 2e druk – Stan Bentvelsen & Martijn van Calmthout

‘EEN SPEELS EN LICHTVOETIG BOEK, EEN REIS DOOR HET ONEINDIG KLEINE.’ Op 4 juli 2012 beleefde de natuurkunde een van de grootste triomfen van de moderne tijd. In experimenten op versnellerlab CERN in Genève was een nieuw deeltje gevonden waarover theoretici al tientallen jaren speculeerden. Het higgsdeeltje. De vondst van dat deeltje is als de ontdekking van een nieuw en onbekend eiland.

Omschrijving

WIE WIL NU NIET WETEN HOE HET UNIVERSUM WERKT

Op 4 juli 2012 beleefde de natuurkunde een van de grootste triomfen van de moderne tijd. In experimenten op versnellerlab CERN in Genève was een nieuw deeltje gevonden waarover theoretici al tientallen jaren speculeerden. Het higgsdeeltje.
De vondst van dat deeltje is als de ontdekking van een nieuw en onbekend eiland. Een nieuw werelddeel in een zee van kennis. Dat er ergens nieuw land bleek te zijn, zoals de theorie voorspelde, was al geweldig nieuws. Tien jaar later wordt het nieuwe werelddeel nog steeds intensief verkend, van de raadselachtige laaglanden tot de mistige hoogvlaktes. En liggen er verderop misschien nog meer eilanden?
Tien jaar na de doorbraak wijst Het eiland dat Higgs heet op speelse en lichtvoetige wijze de weg op dit nieuwe werelddeel in de natuurkunde, en toont de ongebaande paden. Want misschien ligt op het eiland Higgs wel het antwoord op die ene vraag: hoe werkt ons universum? Het boek verschijnt voorafgaand aan de viering van tien jaar higgsdeeltje.

Natuurkundige Stan Bentvelsen is medeontdekker van het higgsdeeltje en directeur van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef.

Martijn van Calmthout is wetenschapsschrijver en als voorlichter verbonden aan Nikhef. Hij schreef eerder onder meer Echt Quantum, De zaak Zonnestelsel en de biografie Sam Goudsmit. Hij is medeauteur van Alles smelt.

Stan Bentvelsen
Stan Bentvelsen

Informatie

Titel Het eiland dat Higgs heet
Ondertitel Reisgids van het belangrijkste deeltje van het universum
Auteur Stan Bentvelsen, Martijn van Calmthout
Druk 1e
Prijs € 19,99
Formaat 13,5 × 21 cm cm
Uitvoering paperback met flappen
Omvang 192 pagina's
Illustraties zwart-wittekeningen
Omslagontwerp Buro Blikgoed, Thijs Hoogeland
Verschijnt/verschenen mei 2022
NUR 924
ISBN 978 90 8803 117 5
Genre Populaire wetenschap
    << terug