FREDERIK RUYSCH (1638-1731), Biografie – Luuc Kooijmans

Drie eeuwen voor Body Worlds bestond er al een wereldberoemde anatomische expositie: het museum van Frederik Ruysch aan de Amsterdamse Bloemgracht. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte,

Omschrijving

Drie eeuwen voor Body Worlds bestond er al een wereldberoemde anatomische expositie: het museum van Frederik Ruysch aan de Amsterdamse Bloemgracht. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opwekte, maar bewondering en vertedering. Bezoekers van zijn museum konden nauwelijks geloven dat de door hem geprepareerde lichamen niet gewoon lagen te slapen.

Bijna net zo ongelofelijk is het dat zijn preparaten nog altijd zijn te zien, al moet je er tegenwoordig voor naar de Kunstkamera in Sint-Petersburg. Ruysch zelf zou beslist niet verrast zijn als hij daar de lange rij belangstellenden voor de ingang zag staan. Hij voorspelde al in 1695 dat zijn unieke methode zijn werk onvergankelijk zou maken.

Ook nu nog worden toeschouwers getroffen door de levensechtheid van zijn preparaten. Niemand heeft die ooit weten te evenaren, hoe vaak het ook is geprobeerd. Ruysch heeft zijn werkwijze nooit willen openbaren. Wat was zijn geheim?

Over het werk van Luuc Kooijmans:

‘Op slag is het duidelijk dat Ruysch een uitzonderlijke man is, en Kooijmans een uitzonderlijk biograaf… alles wordt onder zijn handen spannend en interessant.’ ─ Het Parool

 

 

 

 

Luuc Kooijmans
Luuc Kooijmans

Informatie

Titel Frederik Ruysch (1638-1731). Op het snijvlak van kunst en wetenschap
Ondertitel Op het snijvlak van kunst en wetenschap
Auteur Luuc Kooijmans
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 13,5 × 21 cm
Uitvoering gebonden met stofomslag
Omvang 336
Illustraties zwart-wit foto's en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen maart 2018
NUR 681
ISBN 9789088030970
Genre Biografie
    << terug