ECHT NANO – Martijn van Calmthout

Robotjes die door onze bloedbaan navigeren en cellen en organen repareren. Verf die zich vanzelf herstelt van krassen. Slimmere medicijnen, die met licht aan- en uitgeschakeld kunnen worden. De nanotechnologie biedt ongekende mogelijkheden, die misschien klinken als sciencefiction maar die in hoog tempo realiteit worden.

Omschrijving

De fascinerende wereld van nanomachines en hun toepassingen

Robotjes die door onze bloedbaan navigeren en cellen en organen repareren. Verf die zich vanzelf herstelt van krassen. Betere zonnecellen. Slimmere medicijnen en antibiotica, die met licht aan- en uitgeschakeld kunnen worden. De nanotechnologie biedt ongekende mogelijkheden, die misschien klinken als sciencefiction maar die in hoog tempo realiteit worden.

Nobelprijswinnaars scheikunde 2016 Ben Feringa, Sir James Fraser Stoddart en Jean-Pierre Sauvage werken al decennia aan methodes om van moleculen nuttige machines te maken. In ECHT nano spreekt wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout met de drie prijswinnaars over hun werk, hun inspiratiebronnen, hun aanpak, hun dromen.

In een reeks brieven legt hij aan de negentiende-eeuwse Groningse wetenschapper Sibrandus Stratingh uit hoe onze moderne nanotechnologie werkt en waarom dat zo opwindend is. En hoe veel ervan in feite toch ook wortelt in de wetenschappelijke inzichten van zijn verleden eeuw.

Met een voorwoord van Ben Feringa, Nobelprijswinnaar voor de scheikunde

 

Martijn van Calmthout
Martijn van Calmthout

Informatie

Titel ECHT nano
Ondertitel Hoe moleculen machines konden worden
Auteur Martijn van Calmthout
Druk 1e
Prijs € 18,95
Formaat 13,5 × 21 cm
Uitvoering paperback
Omvang 192 pagina's
Illustraties Tekeningen van Erik Kriek
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen mei 2018
NUR 924
ISBN 978 90 8803 094 9
Genre Populaire wetenschap
    << terug