STADSNATUUR. VERGROENING VERRIJKT – Geert Timmermans, Niels de Zwarte e.a. – Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

DE VERRASSENDE DIVERSITEIT AAN NATUUR IN DE STAD. Op stadsnatuur werd lange tijd enigszins neergekeken: onkruid, restnatuur, armoedig, onbelangrijk. Maar de laatste jaren kan die natuur rekenen op meer waardering van burgers, beleidsmakers en onderzoekers. Zeker nu de natuur buiten de steden het zwaar te verduren heeft.

Omschrijving

DE VERRASSENDE DIVERSITEIT AAN NATUUR IN DE STAD

Op stadsnatuur werd lange tijd enigszins neergekeken: onkruid, restnatuur, armoedig, onbelangrijk. Maar de laatste jaren kan die natuur rekenen op meer waardering van burgers, beleidsmakers en onderzoekers. Zeker nu de natuur buiten de steden het zwaar te verduren heeft.
De natuur in de stad blijkt verrassend divers en minstens zo waardevol als erbuiten. Zo voelt de scholekster – van oorsprong een wadbewoner – zich er inmiddels thuis. Het areaal stadsnatuur met tuinen, platte daken, muren, boomspiegels, begraafplaatsen en tegelvoegen is enorm. De natuur in de stad biedt ook verkoeling voor de stadsbewoner dankzij de schaduw en de verdamping door bomen. Dat maakt groene steden prettig om in te vertoeven, ook bevordert het groen het psychisch welbevinden.
De overheid begint de waarde van stadsnatuur in te zien; gemeenten zijn druk bezig met vergroening. Nieuwbouwwijken zijn steeds vaker natuurinclusief. Voor vogels, vleermuizen, varens en vissen wordt ruimte gereserveerd. Toch zijn er ook nadelen. Wat te denken van meeuwen, ratten, muggen en de toenemende hoeveelheid pollen? In dit boek wordt het veelzijdige en relevante onderwerp Stadsnatuur uitgebreid en geïllustreerd met vele fraaie infographics beschreven.

Geert Timmermans is stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam en is als Honorary Fellow verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van de natuurinclusieve stad.


Niels de Zwarte
is hoofd Bureau Stadsnatuur en adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij is als ecologisch adviseur betrokken bij uiteenlopende projecten voor overheden en bedrijven, met name in de randstad.

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) verspreidt, online en in print, populairwetenschappelijke informatie over actuele thema’s in de gezondheids- en biowetenschappen, geschreven door vooraanstaande wetenschappers. Zij wil zo bijdragen aan het in brede kring bevorderen van inzicht in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Geert Timmermans en Niels de Zwarte
Geert Timmermans en Niels de Zwarte

Informatie

Titel Stadsnatuur
Ondertitel Vergroening verrijkt
Auteur Geert Timmermnans, Niels de Zwarte e.a.
Druk 1e
Prijs € 15,00
Formaat 13,5 × 21 cm
Uitvoering paperback
Omvang 144 pagina's
Illustraties geïllustreerd met infographics en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen januari 2024
NUR 944
ISBN 9789088031373
Genre Populaire wetenschap
    << terug