NAAR INDIËS BLAUWE BERGEN. OP REIS MET LOUIS COUPERUS, 2e druk – Albert Kroezemann

‘VERDIEPEND EN INTELLIGENT, MAAR OOK VERHALEND GESCHREVEN.’ In het voorjaar van 1899 vertrekt Louis Couperus (1863-1923) met zijn vrouw Elisabeth naar Nederlands-Indië voor een reis van negen maanden. Ze verblijven bij familie en Couperus schrijft in die periode twee romans: Langs lijnen van geleidelijkheid en De stille kracht.

Omschrijving

OP REIS MET LOUIS COUPERUS

In het voorjaar van 1899 vertrekt Louis Couperus (1863-1923) met zijn vrouw Elisabeth naar Nederlands-Indië voor een reis van negen maanden. Ze verblijven bij familie en Couperus schrijft in die periode twee romans: Langs lijnen van geleidelijkheid en De stille kracht.
Goena-goena of zwarte magie – Couperus noemt dat stille kracht – is het enige middel waarmee de inlander zijn onvrede met het koloniale regime kon uiten. De mysterieuze wereld is altijd aanwezig in de atmosfeer, de natuur en vooral in de ziel van de bevolking. Couperus zelf doet tijdens deze reis ook een mystieke ervaring op.
In politieke problemen is Couperus niet specifiek geïnteresseerd. Met de onderdrukking van de Javaan wil hij liever niets te maken hebben. Ondanks dat stelt hij ‘de geheimzinnige vijandschap van Javaanse grond en sfeer tegen de Nederlandse veroveraar’ aan de orde en legt sommige van zijn romanpersonages woorden in de mond die van een bevlogen Indonesische nationalist afkomstig lijken. Wie dacht dat De stille kracht over bijgeloof, tropenmoeheid, moreel bederf en onderdrukte hitsigheid gaat, wordt hier geprikkeld de roman nog eens opnieuw te lezen.
Albert Kroezemann beschrijft op basis van vele bronnen Couperus’ bijzondere reis, de wording van de twee romans en de alom aanwezige mysterieuze verschijnselen. Het boek is prachtig geïllustreerd met ruim honderd foto’s.

Albert Kroezemann MEd is Neerlandicus. Hij is verbonden aan het Develstein-College in Zwijndrecht. Daarnaast is hij medewerker van het Louis Couperus Museum in Den Haag. Eerder verscheen er van zijn hand een hertaling van de roman Langs lijnen van geleidelijkheid.

Albert Kroezemann
Albert Kroezemann

Informatie

Titel Naar Indiës blauwe bergen
Ondertitel Op reis met Louis Couperus
Auteur Albert Kroezemann
Druk 1e
Prijs € 25,99
Formaat 13,5 × 21 cm cm
Uitvoering gebonden met stofomslag
Omvang 240 pagina's
Illustraties 100 afbeeldingen, vierkleuren
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen maart 2023
NUR 680
ISBN 9789088031335
Genre Geschiedenis & actualiteit
    << terug