Hoger die drempel! Higher that level!

Een geschiedenis van Internationale Galerij Orez, een van de belangrijkste kunsthandels uit de jaren zestig, die zich richtte op `nieuwe tendenzen’ in de eigentijdse kunst: abstracte, koele, cerebrale kunst die viel onder de noemer ZERO of Nul.

Omschrijving

Een geschiedenis van Internationale Galerij Orez (1960-1971), een van de belangrijkste kunsthandels uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Galerie Orez richtte zich op `nieuwe tendenzen’ in de eigentijdse kunst: abstracte, koele, cerebrale kunst die viel onder de noemer ZERO of Nul. `Orez’ was het omgekeerde van ZERO.
Kunsthandelaar Hans Sonnenberg was de eerste artistieke leider en in 1964 namen Albert Vogel en Leo Verboon het over. Vanaf dat moment nam de galerie een grote vlucht. Orez kreeg de alleenvertegenwoordiging van de Nederlandse tak van de internationale ZERO-beweging, de zogenaamde Nul-groep, bestaand uit Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Het utopische project Zero op zee trok wereldwijde belangstelling. In 1965 kreeg Yayoi Kusama haar eerste Europese onemanshow in de galerie en twee jaar later haar eerste Naked Happening. Toen Jan Schoonhoven in 1967 de tweede prijs won op de Biënnale van Sao Paulo was het fortuin van Orez gemaakt.

*
Vertelt over de Werdegang van een van de belangrijkste kunsthandels uit de jaren zestig, die niet toevallig `Orez’ werd gedoopt
*
De hernieuwde belangstelling voor ZERO en Nul – getuige recente grote tentoonstellingen – maken dit boek tot een actueel tijdsdocument
*
Geschreven door kunsthistorica Caroline de Westenholz. Als stiefdochter van Albert Vogel groeide zij min of meer op in Galerij Orez.

Caroline de Westenholz
Caroline de Westenholz

Informatie

Titel Hoger die drempel! / Higher that level!
Tweetalige editie Nederlands en Engels
Tweetalige editie Nederlands en Engels
Ondertitel Een geschiedenis van Internationale Galerij Orez (1960-1971)
Auteur Caroline de Westenholz
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 21 × 21 cm
Uitvoering paperback
Omvang 240 pagina's
Illustraties zwart-wit foto's en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen september 2016
NUR 654
ISBN 978 90 8803 082 6
Genre Kunst
    << terug