DE ZWARTE KAT IN DE KUNST. DUIVEL OF DIVA? – Elisabeth Eyl. Verschijnt september 2024

GELIEFD, GEHAAT, VERGUISD, VEREERD. Over de kat in het algemeen in de kunst bestaan diverse publicaties, maar de zwarte kat als zelfstandig thema in de kunstgeschiedenis is niet eerder beschreven. Het dier neemt een bijzondere positie in; als personificatie van de duivel, icoon van de art deco, embleem van erotiek, motief in horrorverhalen en verbeelding van de jazzmuziek. Wat is de betekenis van de zwarte kat in de kunst – en in de geschiedenis – door de eeuwen heen?

Omschrijving

DUIVEL OF DIVA? GELIEFD, GEHAAT, VERGUISD, VEREERD

Over de kat in het algemeen in de kunst bestaan diverse publicaties, maar de zwarte kat als zelfstandig thema in de kunstgeschiedenis is niet eerder beschreven. Het dier neemt een bijzondere positie in; als personificatie van de duivel, icoon van de art deco, embleem van erotiek, motief in horrorverhalen en verbeelding van de jazzmuziek.

Wat is de betekenis van de zwarte kat in de kunst – en in de geschiedenis – door de eeuwen heen? Bestudering van dit thema leidt tot nieuwe inzichten. Grote namen in de kunstgeschiedenis laten verrassende werken zien waarin de kat een intrigerende rol speelt. De zoektocht leidt ook naar kunstenaars die minder bekend zijn, maar hun werken zeker niet minder verrassend.

Kunsthistorica Elisabeth Eyl begon enkele jaren geleden met het verzamelen van afbeeldingen van de zwarte kat in uiteenlopende kunstvormen. Haar verzameling omvat inmiddels bijna tienduizend afbeeldingen en biedt een fantastisch uitgangspunt voor een uitgave. Ze maakte voor dit boek een fraaie selectie en schreef er een prachtig (kunst)historisch verhaal bij.

 

 

Elisabeth Eyl
Elisabeth Eyl

Informatie

Titel De Zwarte Kat in de Kunst
Ondertitel Duivel of diva?
Auteur Elisabeth Eyl
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 17 × 24 cm
Uitvoering paperback met flappen
Omvang 240 pagina's
Illustraties kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen januari 2023
NUR 320,654
ISBN 978 90 8803 125 0
Genre Cultuur
    << terug