Geloof alleen je eigen ogen

Driehonderd jaar geleden, in 1717, kocht tsaar Peter de Grote de unieke collectie anatomische preparaten van de Amsterdamse arts Frederik Ruysch. Gedurende zijn leven had Ruysch duizenden preparaten van dieren en mensen vervaardigd, waarvan de hoofdjes van kindjes het meest opmerkelijk waren.

Omschrijving

Een actuele kijk op de anatomische preparaten van Frederik Ruysch (1638-1731)

Driehonderd jaar geleden, in 1717, kocht tsaar Peter de Grote de unieke collectie anatomische preparaten van de Amsterdamse arts Frederik Ruysch. Gedurende zijn leven had Ruysch duizenden preparaten van dieren en mensen vervaardigd, waarvan de hoofdjes van kindjes het meest opmerkelijk waren. Van de oorspronkelijke collectie is meer dan de helft  in goede staat bewaard gebleven en de preparaten zijn nog steeds de grootste publiekstrekkers van de Kunstkamera in Sint-Petersburg.

Frederik Ruysch was uitermate bedreven in de prepareerkunst en tot op de dag van vandaag is er geen arts die hem dat nadoet. Met bewondering en verwondering kijkt men naar zijn opmerkelijke  waarnemingsvermogen en de kundigheid waarmee hij de kleinste delen van het menselijk lichaam zichtbaar maakte. Elk preparaat heeft Ruysch van een gedetailleerde beschrijving voorzien, waarmee hij bij artsen nu nog respect afdwingt.

In dit boek wordt voor het eerst in al die jaren met een medische blik naar de preparaten gekeken. Nederlandse en Russische deskundigen analyseren het werk van Ruysch vanuit hun eigen specialisme. Het resultaat is een indrukwekkende bundel, waaruit Ruysch’ sublieme kennis van de inwendige mens blijkt.

*Actuele, medische blik op de beroemde anatomische preparaten van de Amsterdamse arts Frederik Ruysch (1638-1731)

*Frederik Ruysch’ fascinerende collectie was reeds in zijn tijd een toeristische trekpleister

*Peter de Grote kocht de collectie driehonderd jaar geleden, in 1717. Sindsdien is de collectie te bewonderen in Sint-Petersburg

*Met een inleiding  van Luuc Kooijmans
De bijdragen in deze bundel zijn van:

Otto P. Bleker, gynaecoloog AMC; Jozien J. Driessen van het Reve, historicus; Cisca Griffioen, anatoom AMC; Luuc Kooijmans, historicus (inleiding); Willem J. Mulder, oud-conservator Utrechts Universiteitsmuseum; Roelof-Jan Oostra, anatoom AMC; Anna B. Radzjoen, conservator Ruysch preparaten Kunstkamera; Joeri K. Tsjistov, directeur Kunstkamera (voorwoord); Frank F.A. IJpma, chirurg UMC Groningen

Bestel nuOver de auteur

 

Frederik Ruysch, diverse auteurs
Frederik Ruysch, diverse auteurs

Informatie

Titel Geloof alleen je eigen ogen
Ondertitel Een actuele kijk op de anatomische preparaten van Frederik Ruysch (1638-1731)
Auteur Divers
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 17 × 24 cm
Uitvoering gebonden
Omvang 256 pagina's
Illustraties geillustreerd met kleurenfoto's en historisch beeldmateriaal
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen februari 2017
NUR 874
ISBN 978 90 8803 089 5
Genre Populaire wetenschap
    << terug