Made in Afrika

Afrika is niet alleen armoede, oorlog en corruptie. Het is een rijk continent dat met een miljard jonge mensen een rivaal kan worden van China en India. Dat dit geen sprookje is bewijst de verrassende opkomst van Ethiopië waar, ondanks soms

 

Omschrijving

Wordt Afrika de nieuwe fabriek van de wereld?

Afrika is niet alleen armoede, oorlog en corruptie. Het is een rijk continent dat met een miljard jonge mensen een rivaal kan worden van China en India. Dat dit geen sprookje is bewijst de verrassende opkomst van Ethiopië, waar, ondanks soms moeilijke omstandigheden, de ene na de andere textielfabriek wordt geopend.

In Made in Afrika verkent Hans Moleman hoe de Afrikaanse industriële opkomst eruit ziet op de nieuwe bedrijventerreinen die rond de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa verrijzen.

Hij loopt rond in de wijken waar jonge vrouwen en mannen voor een maandloon van vijftig euro voor internationale merken als H&M en Zara de kleren maken die in Europa in de winkel liggen, bezoekt de clubs waar nieuwe Afrikaanse miljonairs zich vermaken, ontmoet ondernemers, vakbondsleiders en regeringsadviseurs – en vraagt zich af: zal het Afrika lukken China te kopiëren?

Elders in Afrika blijkt hoe groot de uitdaging is. Zuid-Afrika kan niet concurreren tegen lage lonenlanden, al is de helft van de jongeren werkloos. In Zimbabwe heeft Robert Mugabe zijn eigen industrie verwoest. En in Zambia lukt het amper de rijke koperreserves in eigen fabrieken te verwerken.

Bestel nuOver de auteur

*
Hoe speelt Ethiopië het klaar om, ondanks soms moeilijke omstandigheden, Zara en H&M binnen te lokken? En waarom zijn er in koperland Zambia geen koperdraadfabrieken?
*
Een uurloon van 25 cent; hoe leef je dan?
*
Kan nieuwe industrie de Afrikaanse migratie keren?
*
Geschreven door Afrika- en Chinakenner Hans Moleman

Bestel nuOver de auteur

Hans Moleman

Hans Moleman was correspondent voor de Volkskrant in achtereenvolgens Zuid-Afrika en China. Hij beleefde vanaf 2004 de rappe opkomst van het Chinese internet mee; nooit eerder hadden de Chinezen zoveel vrijheid om zaken te doen en een mening te geven, in weerwil van de censuur uit Peking. Vanuit Nederland volgt Moleman China nu online, onder meer via zijn website Verre Vrienden. Eerder schreef hij Avonturen in modern China.

Informatie

Titel Made in Afrika
Ondertitel Een nieuw economisch wonder in opkomst?
Auteur Hans Moleman
Druk 1e
Prijs € 18,95
Formaat 13,5 × 21 cm cm
Uitvoering paperback
Omvang circa 192 pagina's
Illustraties kleurenfoto's
Omslagontwerp Studio Jan de Boer
NUR 780
ISBN 978 90 8803 080 2
Genre Geschiedenis & actualiteit
eBoek ISBN 978 90 8803 081 9
    << terug