Frederik Ruysch (1638-1731). Biografie

De Amsterdamse arts Frederik Ruysch (1638-1731) heeft duizenden preparaten van dieren en mensen vervaardigd, waarvan de hoofdjes van kindjes het meest opmerkelijk waren. Zijn fascinerende  collectie was reeds in zijn tijd een toeristische trekpleister.

Omschrijving

De Amsterdamse arts Frederik Ruysch (1638-1731) heeft duizenden preparaten van dieren en mensen vervaardigd, waarvan de hoofdjes van kindjes het meest opmerkelijk waren. Zijn fascinerende  collectie was reeds in zijn tijd een toeristische trekpleister. Ruysch slaagde erin lichamen zo te balsemen dat doden nauwelijks van slapenden waren te onderscheiden. Bezoekers waren steevast verbijsterd. Ook tsaar Peter de Grote, die tijdens zijn bezoek zo getroffen was dat hij bij een gebalsemd kinderlichaampje knielde om het te kussen. In 1717 kocht hij de verzameling preparaten en deze werden vervolgens verscheept naar Sint-Petersburg, waar ze in de Kunstkamera nog immer te bewonderen zijn.
Als schoonzoon van de architect Pieter Post en als vader van de schilderes Rachel Ruysch leefde Frederik Ruysch op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zijn pioniersarbeid in het anatomisch onderzoek en zijn pogingen om zijn tijdgenoten te verlichten maken zijn leven tot een spannende episode in de geschiedenis van de medische wetenschap. Maar daarnaast is hij blijven voortleven als de doodskunstenaar, wiens werk nog altijd weet te ontroeren.

 

Informatie

Titel Frederik Ruysch (1638-1731). Op het snijvlak van kunst en wetenschap
Ondertitel Op het snijvlak van kunst en wetenschap
Auteur Luuc Kooijmans
Druk 1e
Prijs € 24,95
Formaat 13,5 × 21 cm
Uitvoering gebonden met stofomslag
Omvang 336
Illustraties zwart-wit foto's en kleurenfoto's
Omslagontwerp Nico Richter
Verschijnt/verschenen maart 2018
NUR 681
ISBN 9789088030970
Genre Biografie
    << terug